Piatok, 19. Apríl 2024

Dnes má meniny Jela
Zajtra má meniny Marcel

Oznam

Ospravedlňujeme sa používateľom prehliadačov Internet Explorer za možné problémy s plným zobrazovaním niektorých modulov. Pracuje sa na odstránení chýb. Použite, prosíme, iný prehliadač- Mozilla Firefox, Opera alebo Google Chrome. Ďakujeme za pochopenie.

Home Aktuality
Aktuality
Stretnutie zástupcov materských škôl
Napísal Martin Michalíček / Daniela Balážová   

Nitra (25. novembra)

V sobotu 25. novembra 2017 sa v Diecéznom pastoračnom centre po siedmych rokoch stretli zástupcovia cirkevných a “štátnych” materských škôl (MŠ), v ktorých sa vyučuje katolícka náboženská výchova a nachádzajú sa na území Nitrianskej diecézy.

Riaditeľ Diecézneho školského úradu v Nitre Peter Buranský sa vo svojom vystúpení venoval legislatíve, ktorá na Slovensku umožňuje, na základe záujmu rodičov, vyučovať náboženstvo aj v materskej škole. Niektorí rodičia nevedia, že sa môžu dožadovať tohto práva. Táto iniciatíva môže so sebou priniesť priestorové, finančné i personálne ťažkosti. Vyučujúci by mal spĺňať pedagogickú i odbornú spôsobilosť. Učiteľky MŠ sú odborníčkami v predprimárnej  edukácii, no väčšina z nich nemá teologické vzdelanie. Katechéti zasa nie sú odborne spôsobilí na predprimárne vzdelávanie. Je na zainteresovaných, aby hľadali riešenie.

Riaditeľ Biskupského úradu v Nitre a zároveň Diecézneho katechetického úradu Martin Michalíček sa v príhovore zameral na otázku potreby kánonickej misie (poverenia cirkevnej autority), ktorá ich oprávňuje takúto činnosť v MŠ uskutočňovať.

Čítať celý článok...
 
Publikácia "S RODIČMI K SVIATOSTNÉMU ŽIVOTU DETÍ"

Publikáciu je možné objednať si u vydavateľa na adrese: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.

 
Stretnutie jubilujúcich katechétov
Napísal Biskupstvo Nitra   

V Nitre sa v sobotu 9. septembra 2017 uskutočnilo stretnutie katechétov, ktorí pred dvadsiatimi rokmi absolvovali vysokoškolské štúdium na miestnom Teologickom inštitúte.

Pozvanie na jubilejné stretnutie prijal aj Mons. František Rábek, ordinár OS s OZ SR (vtedajší nitriansky pomocný biskup), ktorý celebroval svätú omšu v Katedrále – Bazilike svätého Emeráma.  V homílii okrem iného pripomenul, že katechéta sa nemôže uspokojiť iba odučením vyučovacej hodiny, ale má hľadať spôsoby ako odovzdávať vieru ďalším, a to aj vo veku, keď je už na dôchodku. „Aby naše pôsobenie v Duchu Svätom v škole, doma, vo farnosti, na ulici… prinášalo ovocie – živú vieru v živého Ježiša Krista“.

Po skončení svätej omše ... (Čítaj viac)

 
Fatimskí pastierikovia
Napísal DKU Spiš   


V roku storočného jubilea fatimských zjavení sme spracovali v jednoduchej podobe 22 príhovorov/katechéz, ktoré sú vhodné pre deti mladšieho školského veku. Oboznamujú o udalostiach vo Fatime, ale zároveň inšpirujú a nabádajú k nasledovaniu príkladu troch fatimských pastierikov. Ich život je opísaný jednoduchým spôsobom a ukazuje svätosť ako každodenné úsilie konania dobrých skutkov, prinášania obetí a vrúcnej modlitby.

Deti budú dostávať obrázky, ktoré si nalepia na fatimský obrázok. Motívy na malých obrázkoch súvisia s témou, ktorá sa preberá na jednotlivých stretnutiach. Do kostola, triedy, či katechetickej miestnosti sa môže umiestniť plagát, ktorý bude viditeľný pre všetkých.

Viac informácií a objednávanie TU

 
POZVÁNKA

Diecézny katechetický úrad Nitra

Diecézny katechetický úrad Žilina

Vás pozývajú na

JUBILEJNÉ STRETNUTIE KATECHÉTOV

po 20-tich rokoch.

V týchto dňoch si pripomíname 20. výročie od ukončenia štúdia teológie prvých katechétov. DKÚ Nitra v spolupráci s DKÚ Žilina organizujú jubilejné stretnutie katechétov, ktorí ukončili štúdium v Teologickom inštitúte Nitra v rokoch 1995 a 1997.

Prosíme o spoluprácu všetkých katechétov, aby nám pri organizovaní  stretnutia pomohli. Ak ste v kontakte s katechétmi mimo školskej katechézy, na dôchodku, alebo v iných diecézach, prosíme o odovzdanie informácií o stretnutí.

PROGRAM A POZVÁNKA

Elektronické prihlasovanie cez: PRIHLASOVACÍ FORMULÁR do 10. júla 2017.

 
« ZačiatokDozadu111213141516171819DopreduKoniec »

Stránka 12 z 19

Vyberáme z fotogalérie

Najbližšie podujatia

No events

Kde nás nájdete

Diecézny katechetický úrad

Pribinovo námestie 7

949 01 Nitra

Stránkové dni:

pondelok 15:30 - 17:00

streda 15:30 - 17:00




Prevádzkované na Joomla!. Designed by: free joomla templates ntc dedicated hosting Valid XHTML and CSS.